Tii-Tii-Tiitiäisessä runo taipuu tanssiksi ja tanssi iloksi

Kuulaksen avausesitys lumosi kriitikon.

Tanssiteatteri Glims&Gloms: Tii-Tii-Tiitiäinen. Runot: Kirsi Kunnas. Käsikirjoitus, koreografia, ohjaus: Simo Heiskanen. Sävellys: Milla Viljamaa. Kuvitus: Julia Vuori. Pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila. Video- ja valosuunnittelu: Ville Virtanen. Esiintyjät: Simo Heiskanen, Kasperi Kolehmainen, Kaisa Niemi, Ilona Pukkila, Milla Viljamaa, Jussi Väänänen. Kuulas -lastenteatteritapahtuman avajaisesitys. Kouvolan teatteri 22.5.

Kun teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi ja Kouvolan liikunta- ja kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja Nita Ahola lausuivat Kuulas-tapahtuman avajaissanat, heitä kannatti kuunnella. Luhtaniemi kannusti lukemaan ääneen, lukemaan yhdessä ja leikkimään yhdessä. Ahtola palasi omiin Kuulas-muistoihinsa ja muistutti, että kulttuuri kuuluu kaikille.

Sitten päästiin sadun ja runon maahan, aivan kuin joku olisi käännellyt sivuja ja kutsunut yleisön sisälle kirjaan. Suomalaisen lastenrunouden uudistajan Kirsi Kunnaksen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi valmistunut tanssiteatteri Glims&Glomsin poikkitaiteellinen Tii-Tii-Tiitiäinen valloitti yleisön iästä riippumatta ensi hetkistä alkaen. Esityksessä runot pulppuavat, tanssi vangitsee, katsojan mielikuvitus saa mellastaa.

Kiitos Julia Vuoren, näyttämöltä katsomoon huokuu Martta Wendelin -henkisten, Rudolf Koivunkin sulokkaita lastenkirjakuvituksia heijastelevien kuvien tunnelmaa. Lapsille pitää olla koettavana lempeää kauneutta, joka vahvistaa uskoa hyvään, ja siinä Tii-Tii-Tiitiäisen visualisointi onnistuu. Karoliina Koiso-Kanttilan puvustus miltei riehuu kekseliäisyyttä ja värien rikkautta. Milla Viljamaan leikittelevä, valppaasti tapahtumiin reagoiva musiikki lujittaa kokonaisuutta vahvistamalla tunnelmaa, voimistamalla sävyjä – mutta silti se luo ja tuo mukaan yllätyksiäkin.

Glims&Glomsin ensemble on taitava. Esiintyjien tekninen osaaminen ei ulotu pelkästään tanssiin; he lausuvat, he laulavat, heissä henkilöityvät niin Tunteellinen siili kuin Tiitiäinen ja kumppanitkin. Roolit ovat vahvoja, ilmaisu topakkaa. Taiteellinen kunnianhimo näkyy ja kuuluu.

Simo Heiskanen on luonut Tii-Tii-Tiitiäisestä todellisen kokonaistaideteoksen, jossa jokainen elementti niveltyy saumattomasti toiseen. Kaiken ydin on runon rytmin, riimin ja liikkeen keskinäisessä yhteydessä. Nautin etenkin koreografioiden monimuotoisuudesta ja siitä, miten runo tulee tanssissa näkyväksi.

Ohjaus on tarkkaa, huolellista ja hyvin rytmitettyä. Suvantovaiheissa katsoja saa rauhan keskittyä taustakuvaan tai musiikkiin. Kokonaisuus suorastaan lumoaa. Ettei vain taikurin kosketuksella ollut osansa lopputuloksessa?

Tii-Tii-Tiitiäisen esityksestä poistui katsojia, jotka suorastaan hyrisivät hyvää, iloista mieltä. Onneksi sitä voi käydä tankkaamassa Kuulas-tapahtuman muissa esityksissä koko viikonlopun ajan.

Anna-Maija Järvi-Herlevi, Kouvolan Sanomat 25.5.2024