Antti Puuhaara

Manus och regi: Tuomo Railo
Visuell design: Karoliina Koiso-Kanttila
Animationer: Leevi Lehtinen
På scen: Johanna Keinänen, Kaisa Niemi och Tuomo Railo

 

Antti Puuhaara

Pälshandlaren

Jag är en gammal man redan, men jag har ännu inte fått reda på var en människa kan hitta sin bästa lycka. Du, som är ung och rask, res du till Pohjola och fråga Louhi, den allvetande, om  saken!

Antti

Javisst, vad ni än beordrar, gode svärfar!

På Uunitsas hembygdsmuseum är hela byn samlad, och man väntar på teatersällskapet Hyvämieli. Museets personal – amanuensen Diainen, kassafröken Harmoinen och vaktmästaren Ipatti – vägleder de ivriga byborna till publikläktaren. Turnéteater Hyvämielis tolkning av sagan Antti Puuhaara ska snart börja. När museets personal ger säkerhetsanvisningar ringer telefonen…

Tuomo Railos förtjusande scenbearbetning av sagan Antti Puuhaara handlar om sökandet efter lycka och ödets nycker med föremålsteaterns medel. När Uunitsa hembygdsmuseets personal inser att teatersällskapet Hyvämieli inte ska komma i tid till Uunitsa på grund av punktering, bestämmer de sig för att själv spela upp Antti Puuhaaras äventyr för byborna. Eftersom berättelsen har många roller och sagofigurer, tar den påhittiga personalen museets föremål i bruk.

Sagan Antti Puuhaara innehåller mängder av fantasi och spänning. I början förseglar en gammal siares spådom ihop den nyfödde Anttis och en händelsevis ankommen pälshandlares öden. Senare, på väg till Pohjola träffar Antti jättar som har dunsat på sin plats, dödsrikets färjkarl som har tröttnat på sin tjänst och slutligen den allvetande Louhi. Sagovärlden omger Anttis mänskliga överlevnadsberättelse, där Antti får villkorslös hjälp från såväl en jägare, Louhis dotter, som skrivkunniga tonåringar som omintetgör pälshandlarens listiga plan.

Antti Puuhaara har humor som är finurligt gladlynt, även om Antti egentligen är ett offer för människohandel och föremål för pälshandlarens många mordförsök. Under hela sagan är Antti lyckligt omedveten om planer som smidits mot honom, och som en äkta hjälte råkar han göra livet bättre för sagofigurerna som han möter. Jag är fascinerad av sagans glada praktiskhet, sorglöshet och konstlöst naturliga fantasi. – Tuomo Railo

Museets rådiga anställda spelas av komikerna Kaisa Niemi, Johanna Keinänen och Tuomo Railo. Skådespelarna trollar fram skogstugans inneboende samt jägare, jättar, virvelvindar, och tonåringar, utav föremål som de hittat i museet. Den fascinerande upplevelsen får luft under vingarna med projicerade målningar och animationer. Leevi Lehtinens animerade, enorma jättar uppenbarar sig på ett påfallande levande och tredimensionellt sätt. Karoliina Koiso-Kanttilas humoristiska kostymer och Metti Nordins stämningsfulla scendekoration främjar inlevelsen.

Scroll to Top