Antti Puuhaara

Manus och regi: Tuomo Railo
Visuell design: Karoliina Koiso-Kanttila
Animationer: Leevi Lehtinen
På scen: Johanna Keinänen, Kaisa Niemi och Tuomo Railo

Speltid: 60 min
Ålder: Rekommenderas från 4 år

Antti Puuhaara

Sagoäventyret Antti Puuhaara av Glims & Gloms är en fräsch tolkning av den finska folksagan.

Spännpappbyns hembygdsmuseum skall precis sätta igång och spela pjäsen Antti Puuhaara. Publiken sitter redan på sina platser när teaterns personal får ett telefonsamtal från teatersällskapet. Det har blivit ett missförstånd och sällskapet har kört till Pappspännbyn…

För att inte behöva inhibera den traditionella föreställningen helt och hållet, beslutar museets personal att raskt ta kontroll över den älskade folksagan och visa publiken sin egna pikanta version. Eftersom berättelsen har många karaktärer och sagofigurer, tar den påhittiga personalen museets föremål i bruk. Samtidigt moderniseras folksagans livsläror för att bättre motsvara nutida museers värden. Sagan Antti Puuhaara är ett fantasiäventyr, som är full av fantasi och spänning.

Välkommen med på ett virrvarr av äventyr!

Föreställningen är en fortsättning på Tuomo Railos förväntade serie av teaterföreställningar för hela familjen, som är kända för sin engagerande natur och sitt varma humör. Museets uppfinningsrika anställda spelas av Tuomo Railo samt toppenkomikerna Johanna Keinänen och Kaisa Niemi. Det bedårande sagoäventyret skjuter i höjden med projicerade målningar och Leevi Lehtinens animationer. Inlevelsen får fart med Karoliina Koiso-Kanttilas kostymer, Metti Nordins scenografi och Pasi Pehkonens ljussättning.

Glims & Glomsin mainio Antti Puuhaara elävöittää syksyisen päivän

Espoolainen Tanssiteatteri Glims & Gloms perusti jo paljon ennen koronapandemiaa Espoon keskuksessa sijaitsevaan kauppakeskus Entresseen kauppakeskusteatterin. Kyseessä on Suomen Kulttuurirahaston tukema hanke, jonka tavoitteena on elävöittää tyhjillään olevia liiketiloja ja tuoda teatteria ihmisten keskelle paikkoihin, joissa he muutenkin liikkuvat. Esitykset ovat koko perheelle suunnattua fyysistä ja nukketeatteria.

Pandemia katkaisi hyvin alkaneen toiminnan. Nyt kauppakeskusteatteri on aloittanut uudelleen uudella esityksellä. Vaikka kyseessä on pop up-teatteri ja tila on suhteellisen pieni perusliiketila, Glims & Glomsin kauppakeskusteatteri ei ole satunnaisen oloista katuteatteria. Esitystilaan katsomoineen on satsattu niin, että yleisöllä on mahdollisuus kokea täysipainoinen teatterielämys.

Henkilökunta hätäapuhommissa

Tämä näkyy myös syyskuussa ensi-iltansa saaneessa Antti Puuhaara -esityksessä, joka on suunnattu yli 4-vuotiaille. Esityksen jokaiseen osatekijään, ja erityisesti sen visuaalisuuteen on panostettu.

Tapahtumapaikkana on Pinkopahvilan kotiseutumuseo, jonne odotetaan teatteriseuruetta esittämään kansansatuun perustuvaa Antti Puuhaara-esitystä. Väärinkäsityksen takia ryhmä ei saavukaan, joten museon henkilökunnan ei auta kuin ryhtyä itse sadun esittäjiksi, kun yleisökin on jo paikalla.

Nukke- ja esineteatteriin perustuva esitys pursuaa kekseliäitä nukkeideoita, joista iso osa luodaan ja rakennetaan näyttämöllä. Muutenkin Karoliina Koiso-Kanttilan puvut ja tarpeisto, Metti Nordininlavastus ja Leevi Lehtisen animaatiot ovat herkullisia. Niissä on huumoria, ripaus jännitystä ja kauhuakin, värikylläisyyttä ja sopivasti kansanperinnettä. Tämä kaikki mitenkään erityisesti osoittelematta. Pasi Pehkosen valot ja Simo Heiskasen musiikki ja äänimaailma tukevat ja muotoilevat omalta osaltaan mainiosti tarinan kulkua.

Tuomo Railon käsikirjoitus seurailee selkeästi monipolvista tarinaa sirotellen mukaan komiikkaa ja aimo annoksen kansanperinnetietouttakin unohtamatta muutamaa ajankohtaista viittausta muun muassa toisten ihmisten ja luonnon kunnioittamiseen. Ohjauksessaan Railo on napakka ja niin rytmityksen kuin toimivan rakenteen sujuvasti hallitseva.

Antti Puuhaaran loistavat esittäjät Johanna KeinänenKaisa Niemi ja Tuomo Railo siirtyvät sujuvasti näyttelijöistä nukettajiksi ja tanssijoiksikin. Heidän tulkinnoissaan museon henkilökunnasta ja tarinan monista hahmoista on rehevyyttä ja ironiaa, mutta myös lämpöä ja sydämellisyyttä.

Antti Puuhaarassa on runsaasti tarttumapintaa isommillekin katsojille, se ei missään tapauksessa ole mikään pikkulasten esitys. Vajaan tunnin kestävä esitys sopii erinomaisesti syksyisen kauppamatkan tai päiväkoti/koulupäivän elävöittäjäksi ja hyvän mielen tuojaksi.

Annikki Alku, Demokraatti 8.10.2021