Raxu Taskunen

Manus, regi, musik och framförande: Simo Heiskanen

Visualisering: Simo Heiskanen, Anne Aario och Nina Ukkonen

Ljusdesign: Ville Virtanen

Foton: Ari Kauppila

Speltid: 35 min

Ålder: Rekommenderas från 3 år

Raxu Taskunen

…framför allt är det både verbalt och visuellt fyrverkeri.

– Annikki Alku, Demokraatti

 

Heiskanen väljer att inte gå där ribban är lägst.

– Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat

 

Simo Heiskanens Raxu Taskunen är en dockteatermusikal i vilken Heiskanen står för tolkningen av alla roller. Raxu Taskunens berättelse svänger från en kontinent till en annan, ner under jorden och tillbaka, i takt till rim och ramsor.

 

Rudolf: ”Australien är ett paradis för pungdjur. Det finns kängurur och koalor – det är bara att börja pungera!” Raxu: ”Shack och matt, vombaten är extra intressant!”

 

Raxu Taskunen är så liten att han ryms i fickan, och det är från hans perspektiv man skådar världen. Den ständigt hungriga Raxu är fyndig och livlig men ändå en mycket lat person, som gör allt han kan för att slippa trista saker, som till exempel att gå och lägga sig eller att äta hälsosamt.

 

Raxu Taskunen är en turnéföreställning och den går även att boka till privatevenemang, skolor och daghem. Föreställningen ryms nästan på vilken plats som helst (kräver en yta på 3 x 2 m), och den kan framföras utan scenljus.

SIMO HEISKANENS GOSIGT ROLIGA RAXU TASKUNEN

Annikki Alku, Demokraatti, den 3. december 2018

Raxu Taskunen är ett litet och ganska gosigt och lurvigt väsen som älskar fickor och puffar. Simo Heiskanen från Glims & Gloms teatern i Esbo har skapat Raxu, som är ute på äventyr från en ficka till en annan. Han hamnar till och med i ett avloppsrör när han undflyr den hemliga detektiven Hönttönen och hittar slutligen sin vän, Rudolf Kakadua, från andra sidan jorden, i Australien.

Heiskanen har skrivit manus, komponerat, regisserat och han spelar Raxu Taskunen, som storslaget kallas dockteatermusikal. Föreställningen som ryms på nästan vilken plats som helst är också det med sina sånger i olika stilar, men den är framför allt både verbalt och visuellt fyrverkeri.

Anne Aarios och Nina Ukkonens rödglödande, traditionella dockteaterscen är som från orientaliska sagor. Hand- och käppdockorna är färgglada och fiffigt fantasifulla. De har magi från sagor.

Textens fyndighet och rikedom blir säkert inte uppfattat av den egentliga målgruppen, 3-8 -åringar, men får de vuxna att le. Heiskanens lite absurda sätt och surrealistiska lotsning av handlingen fungerar fint. Även om han inte är vanast som just dockspelare, stör det inte helheten.

Bland händelserna har man även smugit in lite fakta om hälsosam kost och sömnens viktighet, men inte alls i en föreläsande stil. Den drygt halvtimmeslånga föreställningen är precis lagom och tillräckligt händelserik för att helt fästa publikens uppmärksamhet.

Raxu Taskunen är ute på äventyr ända till julen vid Glims & Gloms pop up -scen i affärscentrum Entresse i Esbo centrum.

DOCKMUSIKALEN SKRIVEN OCH FRAMSTÄLLD AV SIMO HEISKANEN UNDERRÄTTAR OCH UNDERHÅLLER

Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat, den 3. maj 2019

Dansteater Glims & Gloms Simo Heiskanen är en riktig renässansmänniska. Han dansar, skådespelar, skriver manus, komponerar och sjunger. Raxu Taskunen är ett hopp till dockteaterns värld. Nästan allt görs av Heiskanen själv.

Verket kallas dockteatermusikal. Det är verkligen inte fråga om en stormusikal, som stora institutionsteatrar nuförtiden brukar kalla sina musikaler. Allt är litet, i dockstorlek.

Hela föreställningen får nästan plats i en ficka, och vad skulle passa bättre när huvudpersonen heter Taskunen som bor och reser i människors fickor.

Den kompakta föreställningen kräver inte mycket plats eller resurser. Raxu Taskunen har visats i affärscentrum, och en daghemsturné är planerad i höst.

Musikal är i detta fall ett tänjbart begrepp. Ett nästan helt sjunget dockspex är snarare som en modern opera.

Heiskanen väljer att inte gå där ribban är lägst. Den reciterande och böljande musiken bjuder inte på tydliga melodier eller smittsamma öronmaskar. Det är onödigt att försöka återkalla ”arior” eller hits efter första gången.

Simo Heiskanen spelar själv alla rollerna. Raxu Taskunen själv är en hybrid av en handdocka och en fingerdocka – en sympatisk odefinierbar lurvvarelse, som åtrår puffar.

Han undviker tråkiga saker, såsom sängdags och allt hälsosamt. Hans värstä fiende är den hemliga detektiven Hönttönen, som framträder som moralväktare och som en människa som är tråkig på alla sätt.

Upplägget är klart. Barn älskar anarkistiska figurer som motsätter sig auktoriteter och de vuxnas makt – från Pippi till Mumin.

Heiskanens manus har ändå en lärorik och upplysande anda som är passande och viktig i dag.

I Australien genomgår Taskunen med hjälp av kakaduan Rudolf (min favoritfigur i föreställningen) 

en konvertering och lär sig att äta korn och nötter i stället för puffar – och han skyr inte heller grönsaker.

Heiskanen gör inte misstaget av att överförklara eller predika som en hälsoevangelist. Tematiken hinner man knappt presentera och fullända under den korta föreställningen.

Man skulle ha kunnat föreläsa mer utan att tappa trovärdigheten. Saker och ting blir förstådda när en liten varelse är förebilden.

I sin text använder Heiskanen skämtsamt rimmande och nonsens som barn anses gilla. Vissa kommentarer är kanske bara begripliga för vuxna, även om den tjusigt hemvävda föreställningen med alla sina konventioner är klart riktad för barn.

Man skulle med fördel kunna kombinerat föreställningen med en diskussionsstund om temat.

SIMO HEISKANENS ÖVERSVALLANDE SOLOVERK I ETT AFFÄRSCENTRUM RYCKER ÅSKÅDAREN TILL EN VÄRLD AV PUFFAR OCH RIM

Annina Karhu, Turun Sanomat den 15. september 2019

Viss är det roligt att man i ett affärscentrum som Skanssi kan man vid sidan av handlandet – eller huvudsakligen – göra ett kort teaterbesök. Glims & Gloms Dance Company som har Esbo som hemort, har fått idén att uppliva tomma affärsutrymmen genom att bjuda på konstnärligt ambitiöst proffsteater i lättillgänglig form.

I Åbo är det möjligt att bli medryckt till Raxu Taskunens värld ända till den 29. september. Den håriga varelsen är sugen på salta och feta puffar som han letar efter i olika fickor. Raxus fartfyllda äventyr tar åskådaren från fickor till djupa avlopp, och genom vattenlås ända till Australien.

Simo Heiskanen, som är känt mest som koreograf, har skapat ett vilt överflödande soloverk. Överflödet kommer med både element som är verbala och historieberättande, även dockor och flera färggranna figurer. Förutom Raxu presenteras ett originellt urval figurer, som har roller från motståndare till hjälpare.

Påhittigt rimmande sånger och rim bjuder på många underhållande stunder för åskådare i alla åldrar. Den humoristiska helheten innehåller även en dold lärdom: hälsosamma kostvanor och regelbunden sömn lönar sig. Tanklös strävan för snabb njutning blir däremot ofta skadligt.

Heiskanens gestik är expressiv och skarpt accentuerad. Han når också med olika stilarter en bred skala av toner i sina lekande sånger.