HERRA HILLON HURMAAVA HÄMMENNYS

Annikki Alku, Savon Sanomat 20.6.2018

Kuopion tanssiviikko on useinmiten keskittynyt aikuisesityksiin. Siksi oli oikein hyvä, että tänän vuonna mukana oli espoolainen tanssiteatteri Glims & Glomsin viime syksynä kantaesitetty koko perheelle suunnattu JAM _ Herra Hillon hämmennys.

Jos nimi kuulostaa hauskan absurdilta, niin sitä on myös itse esitys. Teatterin toisen perustajan Simo Heiskasen koreografioima ja säveltämä JAM on haikean humoristinen ja assosiaatiologiikalla etenevä kertomus chaplinmaisesta kulkurista Herra Hillosta. Koko hänen omaisuutensa – ja muistonsa – kulkevat matkalaukkuröykkiössä, josta löytyy vaikka mitä kukkasista sirkustelttaan.

Kun Hillon kalleimmat aarteet, Esmeralda, Vilivili ja Urho, heräävät henkiin, alkaa tapahtua. Ei sinänsä mitään kovin kummallista, mutta kommelksia, pientä uhoilua, laulua ja beatboksausta sekä tietenkin hillon syöntiä. Kaikki toteutettuna hiukan vinksahtaneesta ja klovneriaan perustuvsta näkökulmasta.

Herra hilloa sydämellisesti esittävällä Heiskasella on tanssijoina kolme vahvaa persoonaa. Jonna Aaltosen Urho on vallan hurmaava pieni mies, jonka yli ei kävellä. eero Vesterisen Vilivili on hellyttävä iso pelle ja Mikko Makkosen Esmeralda on yllättäviä kykyjä omaava ujohko tyttö.

Hykerryttävien roolitulkintojen lisäksi kukin heistä on briljantti tanssija, jonka liiketarkkuus ja näyttämöllinen läsnäolo valloittavat.

Karoliina Koiso-Kanttilan suunnittelema visuaalinen ilme on värikäs ja ripauksen verran sadunomainen. Puvut rönsyilevät ilkikurisesti, mutta kumartavay tyylikkäästi sirkusperinteelle.

JAM:ia voi halutessaan katsoa vain hyvin toteutettuna tanssillisena hupailuna, mutta pinnan alta löytyy myös syvempiä sävyjä omana itsenään olemisen oikeutuksesta ja elämän hetkellisyydestä. Isoja asioita, joita ei tuputeta, mutta jotka tuodaan kyllä näkyville.