MIELIKUVITUKSELLE PALJON POLTTOAINETTA

Anne Saarikettu, Keskipohjanmaa, 14.2.2018

Kokkolan Talvitansseissa esiintynyt Glims & Gloms on palkittu espoolainen tanssiteatteri, jonka taiteellisena pyrkimyksenä on tuottaa esityksiä, joissa komiikka koskettaa, huumori yllättää ja tanssi kohottaa. Nämä kaikki toteutuivat sunnuntaina kaupunginteatterissa Kokkolassa.

Isolla näyttämöllä koettiin Jam – Herra Hillon hämmennys. Sitä seurasi lähes permannollinen yleisöä: alle kouluikäisiä sekä kouluikäisiä aikuisia seuranaan.

Ohjelmalehtisessä kerrotaan esityksestä: Herra Jam Hillon mukana kulkee hänen koko omaisuutensa. Kotinsa menettäneenä hän viettää kiertolaisen elämää ja vaeltaa ympäriinsä laukkujaan raahaten. Kantamusten sisältä löytyy kaikki tarpeellinen, mutta myös antiikkia, jonka arvon vain herra Hillo ymmärtää. Entisen rihkamakauppiaan kalleimmat aarteet – Esmeralda, Vilivili ja Urho – heräävät henkiin Hillon kauhuksi ja lasten iloksi.

Oli sykähdyttävää tarkkailla lapsiyleisön eläytymistä ja reaktioita, kuten intensiivistä katsetta, ihmetteleviä kysymyksiä ja naurahduksia, jotka seurasivat välittömästi, kun lavalla tapahtui kiinnostavaa.

Myös aikuisen näkökulmasta vajaan tunnin kestänyt esitys oli mielenkiintoinen matka monipuolisen kehollisuuden sekä värien, valojen, varjojen ja äänten maailmaan.

Voi vain arvailla, millä lailla ja miten pitkään esitys heijastelee lapsiyleisön elämässä, niin monipuolisesti se ruokki mielikuvitusta. Veikkaan, että lapsikatsojat ottavat pitkään vaikutteita hahmojen liikkeistä sekä pukeutumisesta ja muusta rekvisiitasta muun muassa roolileikkeihinsä.

Eräs yleisössä olleista alle kouluikäisistä arvioi esityksen hassuksi ja pelottavaksikin. ”Suosittelen neljävuotiaille”, hän totesi lopuksi. Niin minäkin.

Lisäksi kiitän ja iloitsen jälleen kerran siitä, miten monipuolista kulttuuritarjontaa Kokkolassa on, myös lapsille.