SIMO HEISKASEN HELLYTTÄVÄN HAUSKA RAXU TASKUNEN

Raxu Taskunen on pieni ja aika hellyttävän oloinen pörröinen olio, joka rakastaa taskuja ja naksuja. Espoolaisen Glims & Gloms -teatterin Simo Heiskasen luoma Raxu seikkailee taskusta toiseen, joutuu välillä viemäriinkin pakoillessaan salapoliisi Hönttösta ja löytää lopulta ystävän, Rudolf Kakadun, maapallon toiselta puolelta Australiasta. Heiskasen käsikirjoittama, säveltämä, ohjaama ja esittämä Raxu Taskunen on suureellisesti nimetty nukketeatterimusikaaliksi. Lähes tilaan kuin tilaan mahtuva esitys on sitäkin eri tyylisine lauluineen, mutta ennen kaikkea se on sekä sanallista että visuaalista ilotulitusta.

Anne Aarion ja Ninan Ukkosen toteuttama punahehkuinen, perinteinen nukketeatterinäyttämö on kuin suoraan itämaisista saduista. Käsi- ja keppinuket ovat värikkäitä ja kekseliään mielikuvituksellisia. Niissä on sadun taikaa.  

Tekstin nokkeluus ja rikkaus menee varmasti esityksen varsinaiselta kohderyhmältä, 3-8 -vuotiailta, suurimmaksi osaksi ohi, mutta saa aikuisemman katsojan hymyilemään. Heiskasen hivenen absurdi esitysote ja surrealistinen juonen kuljetus toimivat mainiosti. Vaikka hän ei nukettajana selvästikään ole ihan omimmalla alueellaan, se ei kokonaismenoa haittaa.

Tapahtumien lomaan on myös ujutettu hiukan asiaakin terveellisestä syömisestä ja nukkumisen tärkeydestä, mutta ei yhtään sormella osoittaen. Runsaan puolen tunnin pituinen esitys on juuri sopivan mittainen ja tarpeeksi tapahtumarikas kiinnittääkseen yleisönsä jakamattoman huomion.

Raxu Taskunen seikkailee jouluun asti Glims & Glomsin pop up-näyttämöllä kauppakeskus Enressessä Espoon keskuksessa.

Annikki Alku, Demokraatti, 3.12.2018