Antti Puuhaara

 

Script and directrion: Tuomo Railo
Visualisation: Karoliina Koiso-Kanttila
Animations: Leevi Lehtinen
Performers: Johanna Keinänen, Kaisa Niemi ja Tuomo Railo
Seamstress: Nina Ukkonen
Carpenter: Matti Ervamaa

Duration 60 min

Recommended for ages 4 and above

Antti Puuhaara

Dance company Glims & Gloms’ fairy tale adventure Antti Puuhaara is a fresh interpretation of a Finnish folk tale.

In the local history museum of the village of Backing Paper, a performance of the play Antti Puuhaara is about to begin. The audience is already sitting in their seats when the staff of the museum receive a phone call from the theatre company. There’s been a misunderstanding, and the company has, by mistake, driven to the village of Paper Backing…

To avoid cancelling the whole perfomance – a tradition in the village – the museum staff decide to bravely take their beloved folk tale into their hands and perform their own fresh interpretation to the audience. As the story has many human characters and fairy tale characters, the resourceful staff decide to make use of museum objects. Also, the guiding principles in life of the folk tale are modernized to suit the values of modern museums.

Antti Puuhaara is a fantasy adventure full of excitement. Welcome to this whirl of adventure!

The performance continues the well-liked series of Tuomo Railo’s theatre performances for the whole family, which are characterized by their captivating nature and warm humour. In the roles of the performance’s resourceful museum staff are Tuomo Railo as well as top comedians Johanna Keinänen and Kaisa Niemi. The fascinating fairy tale adventure evolves by projected paintings and Leevi Lehtinen’s animations. Karoliina Koiso-Kanttila’s costumes, Metti Nordin’s staging and Pasi Pehkonen’s lighting design help the spectator get absorbed in the fairy tale.

Glims & Glomsin mainio Antti Puuhaara elävöittää syksyisen päivän

Espoolainen Tanssiteatteri Glims & Gloms perusti jo paljon ennen koronapandemiaa Espoon keskuksessa sijaitsevaan kauppakeskus Entresseen kauppakeskusteatterin. Kyseessä on Suomen Kulttuurirahaston tukema hanke, jonka tavoitteena on elävöittää tyhjillään olevia liiketiloja ja tuoda teatteria ihmisten keskelle paikkoihin, joissa he muutenkin liikkuvat. Esitykset ovat koko perheelle suunnattua fyysistä ja nukketeatteria.

Pandemia katkaisi hyvin alkaneen toiminnan. Nyt kauppakeskusteatteri on aloittanut uudelleen uudella esityksellä. Vaikka kyseessä on pop up-teatteri ja tila on suhteellisen pieni perusliiketila, Glims & Glomsin kauppakeskusteatteri ei ole satunnaisen oloista katuteatteria. Esitystilaan katsomoineen on satsattu niin, että yleisöllä on mahdollisuus kokea täysipainoinen teatterielämys.

Henkilökunta hätäapuhommissa

Tämä näkyy myös syyskuussa ensi-iltansa saaneessa Antti Puuhaara -esityksessä, joka on suunnattu yli 4-vuotiaille. Esityksen jokaiseen osatekijään, ja erityisesti sen visuaalisuuteen on panostettu.

Tapahtumapaikkana on Pinkopahvilan kotiseutumuseo, jonne odotetaan teatteriseuruetta esittämään kansansatuun perustuvaa Antti Puuhaara-esitystä. Väärinkäsityksen takia ryhmä ei saavukaan, joten museon henkilökunnan ei auta kuin ryhtyä itse sadun esittäjiksi, kun yleisökin on jo paikalla.

Nukke- ja esineteatteriin perustuva esitys pursuaa kekseliäitä nukkeideoita, joista iso osa luodaan ja rakennetaan näyttämöllä. Muutenkin Karoliina Koiso-Kanttilan puvut ja tarpeisto, Metti Nordininlavastus ja Leevi Lehtisen animaatiot ovat herkullisia. Niissä on huumoria, ripaus jännitystä ja kauhuakin, värikylläisyyttä ja sopivasti kansanperinnettä. Tämä kaikki mitenkään erityisesti osoittelematta. Pasi Pehkosen valot ja Simo Heiskasen musiikki ja äänimaailma tukevat ja muotoilevat omalta osaltaan mainiosti tarinan kulkua.

Tuomo Railon käsikirjoitus seurailee selkeästi monipolvista tarinaa sirotellen mukaan komiikkaa ja aimo annoksen kansanperinnetietouttakin unohtamatta muutamaa ajankohtaista viittausta muun muassa toisten ihmisten ja luonnon kunnioittamiseen. Ohjauksessaan Railo on napakka ja niin rytmityksen kuin toimivan rakenteen sujuvasti hallitseva.

Antti Puuhaaran loistavat esittäjät Johanna KeinänenKaisa Niemi ja Tuomo Railo siirtyvät sujuvasti näyttelijöistä nukettajiksi ja tanssijoiksikin. Heidän tulkinnoissaan museon henkilökunnasta ja tarinan monista hahmoista on rehevyyttä ja ironiaa, mutta myös lämpöä ja sydämellisyyttä.

Antti Puuhaarassa on runsaasti tarttumapintaa isommillekin katsojille, se ei missään tapauksessa ole mikään pikkulasten esitys. Vajaan tunnin kestävä esitys sopii erinomaisesti syksyisen kauppamatkan tai päiväkoti/koulupäivän elävöittäjäksi ja hyvän mielen tuojaksi.

Annikki Alku, Demokraatti 8.10.2021