BACHPROJEKTET

Musik – J.S. Bach, Goldberg variationer
Koreografi och animationer – Tuomo Railo
Kostym –  Karoliina Koiso-Kanttila
Ljusdesign –  Pasi Pehkonen
Dansare –  Jyrki Karttunen, Kasperi Kolehmainen, Taru Koski, Hanna Mönkäre, Alen Nsambu, Tuomo Railo, Katri Soini, Mirva Vogt, Jussi Väänänen
Pianist – Risto Lauriala
Sömmare – Nina Ukkonen

BACHPROJEKTET

Tuomo Railos Bachprojektet är en koreografi för nio dansare. I verket hör man J.S. Bachs Goldbergvariationer tolkade av pianisten Risto Lauriala.

Bachprojektet har uppstått från Tuomo Railos videofilmade dansimprovisationer. Tillsammans med dansarna har Railo demonterat och satt ihop de improviserade danserna så att den slumpliknande “råa, nypressade dansjuicen” ska upprepas och föröka sig för nio dansare på en scen. Verkets dansare – Jyrki Karttunen, Kasperi Kolehmainen, Taru Koski, Hanna Mönkäre, Alen Nsambu, Katri Soini, Mirva Vogt, Jussi Väänänen och Tuomo Railo – är födda på fem olika decennier. Detta var inte ett medvetet beslut av koreografen Railo, men det visar för sin del pluralismen i Railos konstnärliga mål och hans intresse för dimensioner i rörelseuttryck hos dansare i olika åldrar.

 Verket innehåller Railos animationer i stora projektioner. De abstrakta animationerna inträffar i samspel med dansen och musiken. Animationernas starka färger upprepas i Karoliina Koiso-Kanttilas kostymering, och deras geometri förs vidare av Pasi Pehkonens ljussättning.

 Pandemin och kriget har påverkat verkets stämning: Med det här verket vill ja ge en upplyftande och hoppingivande upplevelse. Jag har undvikit berättande metoder, och verkets händelser behöver inte tolkas. Det finns bara lite dramaturgi i verket, men i dansarnas närvaro och samspel kan man tidvis se enskilda stunder och glädje. – Tuomo Railo

[tribe_events_list category=”Bach-projekti“]
Rulla till toppen