SIMO HEISKASEN KAUPPAKESKUKSESSA RUNSAANA RÖNSYÄVÄ SOOLOTEOS TEMPAA KATSOJAT NAKSUJEN JA RIIMIEN MAAILMAAN

Onpa hauskaa, että Skanssin kaltaisessa kauppakeskuksessa voi ostosten lomassa – tai vaikka ihan asioikseen – piipahtaa teatterissa. Espoossa kotipaikkaansa pitävän Glims & Gloms Dance Companyn pop up -teatterin ajatuksena on elävöittää tyhjillään olevia liiketiloja tarjoamalla taiteellisesti kunnianhimoista ammattiteatteria helposti saavutettavassa muodossa.

Turussa on syyskuun 29. päivään saakka mahdollisuus tempautua omintakeisen Raxu Taskusen maailmaan. Karvainen otus on perso suolaisille ja rasvaisille naksuille, joita se etsii erilaisista taskuista. Raxun vauhdikas seikkailu kuljettaa katsojaa taskujen pohjilta viemäreiden syvyyksiin ja sieltä hajulukon kautta aina Australiaan saakka.

Koreografina tunnetun Simo Heiskasen sooloteos rönsyää runsaana. Runsautta tuovat paitsi tarinalliset ja verbaaliset elementit, myös nuket ja useat ilmeikkäät hahmot. Raksun lisäksi näyttämölle ilmestyy persoonallinen hahmogalleria, joiden roolit vaihtelevat vastustajista auttajiin.

Nokkela laulujen ja lorujen riimittely tarjoaa kaikenikäisille katsojille lukuisia hupaisia oivalluksen hetkiä. Salavihkainen opetuskin humoristiseen kokonaisuuteen kätkeytyy: terveelliset ruokailutottumukset ja säännölliset nukkumaanmenoajat ovat kannatettavia asioita. Ajattelematon nopean nautinnon tavoittelu sen sijaan osoittautuu usein haitalliseksi.

Heiskasen gestinen ilmaisu on ilmeikästä ja tarkasti aksentoitua. Lisäksi hän tavoittaa eri tyylilajeilla leikitteleviin lauluihin laajan sävyjen skaalan.

Anniina Karhu, Turun Sanomat 15.9.2019