SIMO HEISKANENS ÖVERSVALLANDE SOLOVERK I ETT AFFÄRSCENTRUM RYCKER ÅSKÅDAREN TILL EN VÄRLD AV PUFFAR OCH RIM

Annina Karhu, Turun Sanomat den 15. september 2019

Viss är det roligt att man i ett affärscentrum som Skanssi kan man vid sidan av handlandet – eller huvudsakligen – göra ett kort teaterbesök. Glims & Gloms Dance Company som har Esbo som hemort, har fått idén att uppliva tomma affärsutrymmen genom att bjuda på konstnärligt ambitiöst proffsteater i lättillgänglig form.

I Åbo är det möjligt att bli medryckt till Raxu Taskunens värld ända till den 29. september. Den håriga varelsen är sugen på salta och feta puffar som han letar efter i olika fickor. Raxus fartfyllda äventyr tar åskådaren från fickor till djupa avlopp, och genom vattenlås ända till Australien.

Simo Heiskanen, som är känt mest som koreograf, har skapat ett vilt överflödande soloverk. Överflödet kommer med både element som är verbala och historieberättande, även dockor och flera färggranna figurer. Förutom Raxu presenteras ett originellt urval figurer, som har roller från motståndare till hjälpare.

Påhittigt rimmande sånger och rim bjuder på många underhållande stunder för åskådare i alla åldrar. Den humoristiska helheten innehåller även en dold lärdom: hälsosamma kostvanor och regelbunden sömn lönar sig. Tanklös strävan för snabb njutning blir däremot ofta skadligt.

Heiskanens gestik är expressiv och skarpt accentuerad. Han når också med olika stilarter en bred skala av toner i sina lekande sånger.