Antti Puuhaara

 

Käsikirjoitus ja koreografia: Tuomo Railo

Animaatiot: Leevi Lehtinen

Pukusuunnittelu ja tarpeisto: Karoliina Koiso-Kanttila

Lavastus: Metti Nordin

Valosuunnittelu: Pasi Pehkonen

Esiintyjät: Johanna Keinänen, Kaisa Niemi ja Tuomo Railo

Ompelija: Nina Ukkonen

Puuseppä: Matti Ervamaa

 

Antti Puuhaara

Turkiskauppias

Minä olen jo vanha mies, mutta en ole vielä saanut selville mistä ihminen parhaan onnensa löytää. Sinä, joka olet nuori ja reipas, matkaapa sinä Pohjolaan ja kysy Louhelta, kaikkitietävältä, tuota asiaa!

Antti

Totta kai, miten vain käskette appi-hyvä!

Pinkopahvilan kotiseutumuseossa on koko kylä koolla, paikalle odotetaan teatteriseurue Hyvämieltä. Museon henkilökunta – amanuenssi Diainen, kassaneiti Harmoinen ja vahtimestari Ipatti – ohjailevat innostuneita kyläläisiä katsomoon. On alkamassa kiertueteatteri Hyvämielen esitys Antti Puuhaara -sadusta. Museon henkilökunnan antaessa turvaohjeita puhelin soi..

Tuomo Railon riemastuttava näyttämösovitus Antti Puuhaara -sadusta käsittelee onnen etsintää ja kohtalon oikkuja esineteatterin keinoin. Kun Pinkopahvilan kotiseutumuseon henkilökunnalle selviää, ettei teatteriseurue Hyvämieli on ajanut vahingossa Pankopihvilään, eikä ehdi ajoissa paikalle, päättävät museon työntekijät esittää kyläläisille Antti Puuhaaran seikkailut omin voimin. Koska tarinassa on paljon henkilöitä ja satuolentoja, ottaa neuvokas henkilökunta museon esineet käyttöön. Samalla kansansadun elämänopit modernisoidaan vastaamaan nykyaikaisten museoiden arvoja.

Antti Puuhaara -sadussa riittää mielikuvistusta ja jännitystä. Alussa on vanhan tietäjän ennustus, joka sinetöi vastasyntyneen Antin ja paikalle sattuneen turkiskauppiaan kohtalot yhteen. Myöhemmin, matkalla Pohjolaan Antti kohtaa loukkuun jääneitä jättiläisiä, virkaansa kyllästyneen tuonen lautturin ja lopulta kaikkitietävän Louhen. Satumaailma kehystää Antin inhimillistä selviytymistarinaa, jossa Antti saa pyyteetöntä apua niin metsästäjältä, Louhen tyttäreltä kuin teineiltä, jotka kirjoitustaitoisina tekevät tyhjäksi turkiskauppiaan juonen.

Museon neuvokkaita työntekijöitä esittävät koomikot Kaisa Niemi, Johanna Keinänen ja Tuomo Railo. Esiintyjät loihtivat museon esineistöstä milloin metsäpirtin asukkeja, milloin metsästäjiä, jättiläisiä, tuulispäitä, teinejä. Lumoava kokemus nostetaan lentoon projisoiduilla maalauksilla ja animaatioilla. Leevi Lehtisen animoimat valtavat jättiläiset ilmestyvät tilaan siten, että vaikutelma on hätkähdyttävän elävä. Eläytymistä avittavat Karoliina Koiso-Kanttilan puvustus, Metti Nordinin lavastus ja Pasi Pehkosen valosuunnittelu.

 

Vieritä ylös